актуално
   предстоящо
   програми
   Граждани
   Образование
   Анализи
   издания
   цсп в медиите
   история
   мисия
   инициативи
   форум
   архив
Новото Средновековие
Капитал, 19-25 март 2005 г
Големите спорове на деня стават прости и очевидни, ако се разбере фонът, на който се развиват. Към днешна дата този фон е една сянка - сянката на надвисналото над света Ново Средновековие. Под Средновековие тук се има предвид ситуация, в която властта нарежда на всеки отделен индивид какъв е, в какво да вярва и в какво да не вярва, какво да прави и какво да не прави - включително в личния му живот, зад стените на собствения му дом.

    пълен текст
Техните гласове
Дневник, 5 октомври 2004 г.
Медийната престрелка по повод подновените обвинения на Иван Костов към ДПС за не-европейско поведение и “гетоизиране” на турската общност постави, макар по недодялан начин, правилния за днес въпрос по отношение на “българския етнически модел”: въпросът не толкова с интеграцията , колкото – с представителството .

    пълен текст
ДРАКОНА И ЗМИЯТА
(сп. КЛУБ М) – 2002/12
Когато четете тези редове, или сме получили поканата в Прага, или отново ще сме изтървали влака

ВСЯКО НЕЩО си има времето. Ако го пропуснеш, после става голямо омотаване. Почва някакво друго време, в което вече трябва да се правят други неща. Но няма да можеш да ги правиш, защото те се подреждат върху нещата, които е трябвало да направиш по-рано. Ако не си направил ония, страшен зор ща видиш да правиш тия.


    пълен текст
Празни мисли на един празен човек
(сп. ЕДНО) – 2003/07
Бях на 42 години, когато реших, че отказвам да се оттегля с хленч в мрака. Отказвам да съм наблюдател на все по-отпуснатите си мускули (и бездруго хилави по рождение) и на все по-надуващия се корем/задник/бузи. На торби под очите и бръчки по лицето. На свеждането на безкрайността на света до общуването с хора, познати от четвърт век, разговорите с които се бяха затворили до ядене, обсъждане на познати, спомени за "лудешки години".

    пълен текст
Омбудсман
(ДНЕВНИК) - 2004/4/22

Приемането на Закона за омбудсмана възнагради много експертни усилия, упоритостта на неправителствения сектор, съдействието по места и желанието за синхронизация с европейските практики. Същевременно, както е от първия момент, в който у нас се заговори за тази институция, дебатът по темата продължава да е пълен с неясноти, спекулации и дори нелепици.

    пълен текст
Ученикът не е кофа, а партньор
(ТРУД) - 2004/4/20
Тази година стават 2 десетилетия, откак преподавам в български университети. Все се случва така, че при мен акостират онези, които до вчера са били ученици. Нагледни продукти на училищното образование.
Затова поне веднъж годишно публикувам статия вопъл на тема: "Дайте най-сетне да направим реформа на училищното образование, вече не се издържа!"
Досега получавах отговор-шамар.

    пълен текст